JEC World 2024 - en norsk affære

Komposittverdenen inntok igjen Paris for en ny utgave av JEC World. Svært mange norske bedrifter deltok i år på messen - såpass mange at dette ikke bare er en arena for internasjonal nettverksbygging, men også nettverksbygging innad i den norske industrien!

Alf Egil Jensen (Fireco AS) og Jon Inge Brattekås (CSUB AS) presenterte med utgangspunkt i Paradisbroa, utfordringer med regelverk og standarder i brokonstruksjon, samt deres løsning.

Norsk presentasjon på tilknyttet arrangement

JEC World har gjort mye for å videreutvikle konseptet, og har sammen med blant annet EuCIA lansert en rekke nye tilknyttede arrangement. Nytt av året var å kickstarte messen mandagen med en “building and infrastructure summit” i sentrum av Paris. Målet her var å sette komposittindustrien i kontakt med designere, arkitekter og ingeniører for å vise muligheter som i enda større grad kommer til å åpne seg gjennom den kommende Eurokoden for kompositt.

CSUB og Fireco fikk i muligheten til å stå på scenen, og Jon Inge Brattekås og Alf Egil Jensen sin presentasjon av Paradisbroa ble svært godt tatt imot av et internasjonalt publikum. Vestland Fylkeskommune, som er prosjektleder og eier av svært mange broer, var også til stede på arrangementet sammen med NCMT-medlemmene.

Leverandørmøter

Utenom nettverksbygging, er det å møte leverandører en viktig del av JEC World. NCMT inviterte i år med medlemmer til å møte Hexcel, Selcom/Angeloni, Johns Manville og Huntsman. Det kom tydelig frem i flere av møtene at det er en endring i hvordan fremgangsmåten for utvikling hos de store råvareaktørene. Sirkulærøkonomien setter som premiss at det blir jobbet sammen over flere ledd i verdikjeden. Dette gjør at råvareprodusenter nå i større grad ønsker å gå sammen med både resirkulerere og convertere for å jobbe sammen om utvikling av produkt, og spesielt for utvikling av applikasjoner som kan ta i bruk resirkulerte materialer.

Forum og nettverk

NCMT deltok gjennom uken i en rekke forum med andre nasjonale og globale organisasjoner der samarbeid, konkurranseforhold og sirkulærøkonomi stod på agendaen. Under tirsdagens CEO breakfast i regi av JEC og EuCIA var EU-kommisjonen på plass for å dele en gledelig nyhet om en ekstra pakke EU-midler på 500 millioner Euro til “advanced materials”. Mer informasjon om pakken kommer senere.

Under “The sustainability Forum” ble resultane for den Europeiske undersøkelsen av bærekraft og sirkulærøkonomi hos komposittprodusenter presentert. Norge hadde en gledelig høy svarandel i denne undersøkelsen med 10% av alle svarene som var samlet inn i Europa. Dette viser norske bedrifters engasjement for bærekraft, og ønske om å bidra i omstillingen.

Tradisjonen tro ble det arrangert NCMT fellesmiddag i sentrum av Paris. I år samlet vi nesten 50 deltakere; noe som er soleklar rekord, da vi vanligvis har vært rundt 30 deltakere.

President i EuCIA, Roberto Frassine, presenterte resultatene av deres “composite manufacturing survey”.

Samarbeid med The State of Maine

Som oppfølging av fjorårets NCMT-delegasjon til Maine, møtte vi Maine International Trade Centre for å følge opp videre aktiviteter og samarbeid. Det er gjensidig engasjement for samarbeid om utvikling, og etter diskusjonene på JEC, ser vi flere muligheter for å konkretisere samarbeidet gjennom våre medlemmer.

Bilde med tillatelse fra MITC

Forrige
Forrige

Et forum for å få fart på sirkulærøkonomien

Neste
Neste

Posisjonsnotat om den globale plastforurensingsavtalen