Gjenkraft mottar 33 millioner kroner i støtte fra EU til prosjekt for resirkulering av vindmølleblader

I løpet av de neste 4 årene skal Høyanger-bedriften Gjenkraft oppskalere pyrolyseprosessen EU ser som en nøkkelteknologi i det grønne skiftet. Pilotanlegget på Fundo i Høyanger skal da ha kapasiteten til å resirkulere 20.000 tonn vindmølleblader i året.

Gjenkraft bygger opp sitt pilotanlegg på Fundo i Høyanger.

ENORMT BEHOV

Dagens vindmøller inneholder omtrent 15% komposittmateriale der nedgraving og forbrenning av denne type avfall går i retning av å forbys i Europa. Dette betyr at enorme mengder avfall da må resirkuleres og i 2050 er anslaget på verdensbasis ca 3 mill tonn pr år. Gjenkraft har med andre ord nok å gjøre fremover. 

I år ble det kjent at det europeiske samarbeidsprosjektet REFRESH fikk tilsagn på støtte fra EUs Horizon-program. I REFRESH-prosjektet har 11 europeiske virksomheter gått sammen for dekke hele verdikjeden i jobben med å resirkulere vindmølleblader. Norske Gjenkraft bidrar med pyrolyseprosessen som gjør det mulig å gjenvinne materialene på en kostnadseffektiv og kvalitetsmessig god måte. Prosjektet har en totalramme på 175 millioner kroner. Av dette er Gjenkrafts ramme på 46 millioner kroner. 

Det blir anslått en årlig mengde på ca 3 millioner tonn komposittmaterialer til resirkulering i 2050.

Målet er storskala produksjon av fornybart fiber med vindmølleblader som råvare

Gjenkraft har allerede vist at prosessen deres fungerer. Blant annet har de levert råvarene til et par randoneeski laget av vindmølleblader mottatt fra svenske Vattenfall. Gjenkraft skal nå designe en ny pyrolysereaktor, en maskin som ved hjelp av varme gjør vindmølleblader om til fornybar olje, gass, glass- og karbonfiber. De neste 4 årene handler om å skalere opp produksjonen. Slik vil den norske bedriften bidra til å dekke Europas skrikende behov for god avfallshåndtering av vindmølleblader, et behov som vil øke drastisk i årene som kommer da dagens metoder fases ut og forbys.

Vestlandet blir ny sentral arena for sirkulær økonomi

Morgendagens løsninger på vindmølleavfall kommer ikke av seg selv og Gjenkraft har ambisjoner om å bidra til å løse denne globale utfordringen. Daglig leder i Gjenkraft, Svein Tore Torvund, ser støtten fra EU som en unik mulighet og et bevis på at selskapet er på riktig vei. I de siste årene har bedriften kommet langt i samarbeidet med vindmølleselskaper om sirkulære løsninger på vindmølleavfall. EU-støtten gir de enda større muskler i arbeidet med målet – å dekke 40% av markedet i Europa innen 2032. 

– At norsk industri bidrar til å løse hvordan verden resirkulerer vindmøller er veldig viktig for fremtiden, både lokalt og globalt. Det er viktig for miljøet, det skaper positive konsekvenser for lokalsamfunnet i Høyanger, og i tillegg kan det bidra til å dra norsk innovasjon i en grønnere retning. Vi ønsker å være med å sette Norge og Vestland fylke på kartet som en sentral arena for sirkulær teknologiutvikling, sier Styreleder i Gjenkraft, Arvid Lønne.



Kontaktperson: 

Svein Tore Torvund, Daglig leder, GjenKraft AS, +47 99 20 64 52, svein@gjenkraft.com

Arvid Lønne, Styreleder, GjenKraft AS, +47 46 84 69 80, arvid@ltpartner.no

Om Gjenkraft

Gjenkraft AS omdanner komposittavfall fra vindmølleblader til nye fornybare råvarer som glass- og karbonfiber. Selskapets gjenvinningsteknologi er basert på en egenutviklet pyrolyseprosess, altså spalting av sammensatte kjemiske forbindelser ved hjelp av oppvarming uten tilgang på oksygen. Resultatet er råmaterialer som kan brukes på nytt i nye produkter.

Gjenkraft ble medlem av NCMT i februar 2023

Forrige
Forrige

End-of-life-veikart for fritidsbåter

Neste
Neste

Utsettelse av workshop i Kristiansund