Loading...

RessursStrøm (forprosjekt)

Dette forprosjektet baner vei for nye prosjekt som skal realisere sirkulære verdikjeder i plast- og komposittindustrien. Vi har gjennom kartlegginger og dialog skaffet en oversikt over systemiske samarbeid og arbeid for å utvikle og implementere sirkulære verdikjeder. Gjennom prosjektet er det inngått samarbeid med strategisk viktige industriorganisasjoner i Europa og ellers i verden.


Prosjektoppbygging

1

Kartlegging av initiativ

Prosjektet har kartlagt internasjonale initiativ for systemisk samarbeid om avfallsressurser, og analysert likhetstrekk med NCMT's medlemmer og muligheter innenfor norske rammer

2

Samarbeid

Etter å ha evaluert og prioritert systemiske initiativ, opprettet prosjektet kontakt med prioriterte aktører i USA, Finland og Storbrittania for erfaringsutveksling og læring.

3

Kollektiv forståelse

NCMT har konkludert med at norsk industri har mange ulike læringspunkter for etablering av sirkulære verdikjeder, der man kan bygge videre på kunnskapen som er utviklet i andre land kan anvendes med norske tilpasninger.

4

Veien videre

Erfaringer, nettverk og kompetanse fra forprosjektet vil nyttes videre inn i etableringen av nye sirkulære prosjekter for spesifikke avfallsfraksjoner og materialer.

Partnere

Image

Studietur til Maine

Prosjektgruppen gjennomførte en studietur til Portland, Maine, der man stiftet gode bekjentskaper til den lokale komposittbransjen og forskningsmiljøene. Prosjektet har bygget videre på deres kompetanse på, og anveldelse av biokompositter i storskala 3D-printing.

Image

Europeisk fokus på resirkulering i sement

I Europa blir det i mange land forsket på, og utviklet nye resirkuleringsmetoder for kompositt. Det som er tilgjengelig og implementerbart i stor skala nå, er resirkulering i sementproduksjon. Finland har nylig demonstrert at en kommersielt drivverdig infrastruktur for dette kan utarbeides, selv i desentraliserte og langstrakte land. Gjennom det Europeiske Komposittindustriforbundet (EuCIA), deler NCMT og andre nasjonale organisasjoner erfaringer og kunnskap, og har inngått samarbeid med Europeisk Sementindustri (Cembureau) om å videreutvikle implementeringen av teknologien i flere land.

Image

Et viktig skritt mot nye prosjekter

Forprosjektet har kartlagt systemiske innganger til sirkulære verdikjeder i mange land i Europa, samt USA. Vi har etablert god dialog med organisasjoner og industripartnere, og forprosjektet har bidratt til å øke vår kunnskap om hva som skal til for å realisere sirkulære verdikjeder på nye områder. Det har dermed gitt et bedre utgangspunkt for nye prosjekter for å realisere sirkulære verdikjeder i Norge. Vi tar med oss følgende nøkkelpunkt i videre arbeid:

  • Dagens status for sirkulærøkonomi er at: mange ønsker, få forsøker, enda færre lykkes! Vi tror dette er fordi ingen aktører eier hele problemet alene.
  • I sirkulærøkonomien må man samarbeide over flere ledd i verdikjedene. En samlende aktør er nøkkelen til å skape eierskap til den sirkulære problemstillingen i alle ledd.
  • Både fra europeisk og amerikansk hold støttes vårt funn om at det vanskelig å skaffe finansiering til sirkulærøkonomiske samarbeid der flere aktører går sammen, men ingen eier problemstillingen og prosjektet alene.
  • I mange tilfeller er behovet for støtte i sirkulærøkonomiske samarbeidprosjekter ikke til forskning på ny teknologi og metoder, men derimot for å senke risikoen for at industribedrifter skal etablere sirkulære samarbeid.
  • Prosjektet konkluderer med at organisasjoner kan spille en viktig rolle for iverksetting av sirkulære verdikjeder gjennom nettverk, dialog og samarbeid.

Image

Støttepartner

Vi takker Sparebank1 Stiftelsen Østfold og Akershus for god støtte i prosjektet.

Top