Reduksjon av plastutslipp
NCMT har fått midler fra Handelens Miljøfond til å sette i gang et prosjekt som skal bidra til å redusere mengden plast som havner i naturen. Med dette prosjektet ønsker vi å sette fokus på mulighetene som bedrifter har til å redusere utslipp fra egne produksjonsfasiliteter og å påvirke leverandører og kunder til å gjøre det samme.
I prosjektet er det 5 trinn:
Forebygge og håndtere tap
På dette trinn identifiserer bedriften kilder til tap av plast inne og ute.
Implementere løsninger
Finn på og implementer løsninger og tiltak som fjerner risici for tap av plast.
Tilby medarbeidertrening
Involver medarbeidere for ansvar og eierskap.
Følge opp tiltak jevnlig
Etabler bra struktur og gode prosesser for oppfølgning på tiltak.
Oppfordre andre til å bli med
Det styrker programmet og mindsker spill når flere bedrifter har fokus på å unngå tap av plast.
Samarbeidspartnere
Om prosjektet
Prosjektet samler deltakere i et antall digitale møter og diskuterer hvordan vi håndterer de fem trinn. Dette gir inspirasjon på tvers og i prosjektet samler vi alle innspill til en felles best practise som blir tilgjengelig for alle medlemmer i NCMT. Disse tiltak er frivillige å bli med på og alle rutiner og oppfølgningsaktiviteter er på eget initiativ og ansvar. OCS har i tillegg til den frivillige ordningen etablert en sertifisering som involverer flere aktiviteter som vil bli auditert av en ekstern aktør. Denne sertifiseringen er ikke gratis, men i prosjektet vil vi tilby et par bedrifter å bli sertifisert. Dette for å forberede bedrifter på kommende regelverk fra EU og for å få kunnskap til deling med andre bedrifter.
Plass til flere bedrifter
Hvorfor er spill av plast en viktig agenda?
Det er viktig å ta vare på naturen og ressurserne. Det er begrenset med ressurser i denne verden og hvert gram plast i naturen er et gram for mye. Kort fortalt:
- Plast hører ikke til i naturen. Det nedbrytes langsomt og forurenser.
- Mikroplast finnes mange overalt rundt om oss - i naturen, i fødekæden og i dyreliv.
- Plast på avveie er et reelt problem og krever mange ressurs å bli kvitt.
Det kan betale seg å bli med
Fordeler ved å bli med:
- Positiv miljømessig effekt i bedrifter
- Effektivisere arbeidsgangen i produksjonen
- Bidrar til positiv omtale
- Forbereder til kommende regelverk fra EU
Målgrupper for prosjektet:
- Bedrifter som håndterer plastgranulat.
- Bedrifter som ikke selv produserer men får folier.
- Transportører, maskinleverandører, mfl.
- Bedrifter som setter det endelige plastprodukt på markedet.
Fakta om prosjektet
Prosjektet tar utgangspunkt i et eksisterende program, Operation Clean Sweep, der flere organisasjoner på europeisk nivå er frivillig involvert. Det er frivillig å bli med på programmet. Det er allerede flere norske bedrifter med i programmet, og det er gode tilbakemeldinger fra dem samtidig som de er klar over at arbeidet med å redusere utslipp av mikroplast kan intensiveres ytterligere. NCMT's prosjekt har allerede flere deltakere, men ønsker og har plass til flere fra både plast- og komposittsiden av industrien. Operation Clean Sweep har eksistert siden 1991 og håndteres i dag av Plastics Europe. Her finner du en rekke vertsverktøy og manualer som vi i prosjektet tilpasser og gjør tilgjengelige for medlemmer til NCMT.
Les også guiden til Reduksjon av plastutslipp.
Ønsker du å melde din bedrift på programmet eller få mer informasjon kan du kontakte prosjektleder Bie Andersen på bie@ncmt.no.
Plast er ikke bare plast
Plast er ikke bare plast
I denne sammenhengen er plast ikke bare plast. I dette prosjektet omfatter det også pulver, pellets, granulat og støv, som også kan være kompositt eller resirkulert material. Vi involverer gjerne alle bedrifter som ønsker å bli kvit plast på avveie.