Loading...

Plastbedrifter forbereder seg på kommende lovverk

04. februar 2025
Tekst: Bie Andersen, NCMT og foto: Kristian Damstuen, Hallingplast

Når EU-lovverket for å forebygge utslipp av plastpellets forventes å tre i kraft, er industrien godt forberedt. Flere bedrifter jobber allerede med å forebygge plastutslipp, samt med å innarbeide gode prosedyrer for håndtering av utslipp.

Plast på avveie er et stort problem. Og selv om det ikke er enkelt å legge til rette en global plastavtale, er bedriftene i NCMT oppmerksomme på utfordringene, og gjør hva de kan for å beskytte naturen og det nære miljøet. 

Det finnes en rekke lovverk som bedriftene må overholde, og i tillegg har flere bedrifter valgt å delta i den frivillige ordningen, Operation Clean Sweep (OCS), som er et internasjonalt tiltak for å forebygge plastutslipp. Som underskriver på OCS forplikter bedrifter seg på å forebygge plastutslipp samtidig som de lager prosedyrer for håndtering av utslipp og oppfordrer leverandører og samarbeidspartnere til å gjøre det samme.

“Vi har vært med i OCS siden 2019, da vi mener det viktig å forplikte oss på å gjøre alt vi kan for å redusere plastutslipp. Det handler ikke bare om å unngå utslipp av plast; det handler også om å bidra til bærekraftig produksjon samtidig som vi passer på naturen og miljøet. Som følge av OCS har vi økt bevisstheten internt og gjort en rekke investeringer og tiltak for å unngå at plastavfall kommer på avveie fra vår drift”, sier Sigmund Aandstad, administrerende direktør i Pipelife Norge

I NCMT er det både store og små bedrifter som har valgt å engasjere seg i å forebygge og redusere utslipp av plast og de gjør det blant annet for å ta et lokalt ansvar og beskytte natur og miljø. Det har vist seg at bedriftene som arbeider helhjertet med forebyggende tiltak opplever økt effektivitet i produksjonen. Dette er en følge av å gjennomgå anlegg og identifisere risikoer for utslipp. I tillegg omfatter oppgaven å utarbeide prosedyrer for håndtering av utslipp, noe som har effekt på arbeidsprosesser og bidrar til at ansatte kan reagere hensiktsmessig og umiddelbart om det skulle oppdages et utslipp.

“Vi har opplevd at våre medarbeidere er flinke til å ta ansvar for prosedyrer for å håndtere utslipp av plast og har tatt på seg å lage beskrivelser, henge opp plakater samt sikre opplæring for medarbeidere for å gjøre det enkelt for alle å håndtere eventuelle utslipp”, forteller Kristian Damstuen, driftsdirektør i Hallingplast.

Prosjektet til NCMT er igangsatt med midler fra Handelens Miljøfond og involverer også bedrifter som ikke er plastprodusenter. Eksempelvis SpillTech som lager løsninger for miljøutfordringer. Der de nettopp har laget spesialutviklet oppsamlerutstyr for småplast, som pellets som er på vei ut i naturen. “Vi ser deltagerne i Operasjon Clean Sweep som en veldig interessant målgruppe for utstyret, da de har tatt et bevisst miljøansvar”, sier Trond Lindheim, CEO i SpillTech, og supplerer: “Vi håper å få innsikt i hvordan våre løsninger fungerer hos plastprodusentene gjennom prosjektet”

Alle vet etter hvert at plast på avveie er et problem som ikke er bra for verken helsen eller miljøet. I tillegg er det sløsing av ressurser når plasten kommer på avveie. Den kommende EU-forordning ventes å være basert på den frivillige ordningen fra OCS, og bedriftene i NCMT som allerede har gjort tiltak for å minske utslippene, er nå ett steg foran når EU-forordningen kommer.

Se film om Pipelife sitt fokus på OCS

 

An image           


Tekst: Bie Andersen, NCMT og foto: Kristian Damstuen, Hallingplast
Top