Et forum for å få fart på sirkulærøkonomien
14. mars samlet NCMT flere bedrifter for å diskutere utfordringer i den grønne omstillingen innen termoplast, og for å legge grunnlaget for et samarbeid for å finne løsninger på utfordringer og barrierer bransjen opplever i forhold til den grønne omstillingen.
Innlegg fra 3 forskjellige deltakere
Dagen startet med tre ulike presentasjoner. Først fortalte Synnøve Fagerhaug Dalen fra Handelens Miljøfond om utlysningen Redusert plastbruk og sirkulær plastøkonomi, som har en frist pr. 22. mars 2024, og som de håper flere NCMT-medlemmer søker på. Etterpå fortalte Helene Øyangen Lindberg fra Oceanize om deres nye produksjonslinje for resirkulering tauverk og om kulturendringen som skjer i avfallsbransjen fra å være avfallsbehandler til å være produsent og leverandør. Den tredje presentasjonen ble levert av daglig leder av Hallingplast, Sverre Tragethon. Han snakket blant annet om utvidelse av fabrikken og produktet WOPAS, som er et miljøriktig og bærekraftig alternativ til f.eks. stolper og marine påler.
Sirkulære verdikjeder
Utfordringer som gjelder resirkulering av termoplast inkluderer følgende:
- Mangel på stabil kvalitet på resirkulert materiale.
- Det er vanskelig å få tak i tilstrekkelig materiale.
- I noen tilfeller spiller fargen på det sirkulerte materialet en rolle og blir en barriere for å levere produkter til kundene.
- Avfallsbehandlere har begrenset kapasitet i utvalgte spesifikke områder.
NCMT vil følge opp dette i ulike forum, og har konkrete ideer for hvordan addressere disse problemstillingene gjennom prosjekter sammen med medlemmer.
Standardisering og sertifisering
Den andre delen om standardisering og EPDer synliggjør paradokset at flere standardiseringer er med på å fremme den grønne omstillingen samtidig som de kan virke begrensende. Dette skyldes blant annet at to leverandører av et materiale med samme egenskaper ikke nødvendigvis kan omfattes av samme standard.
Daglig leder i NCMT, Vidar Nyhammer, viste hvordan standardiseringer stammer fra en europeisk plaststrategi og at nye standarder kommer i et raskt tempo. Dette gjør det vanskelig å holde tritt med kvalitets- og dokumentasjonskravene. Det krever en stor juridisk avdeling for å holde seg oppdatert. Standardene kan være for rigide i forhold til fleksibiliteten plast har. Samtidig er det på EPD-siden uklarhet til bruk av PCR, enheter og utregningsmetoder. Plastprodusentene var klare på at det er viktig å legge konkurranse mellom bedrifter til side for å sammen løse felles utfordringer som kan fremme legitimiteten til materialene i sammenligning med andre materialer enn plast.
Diskusjonene i løpet av dagen førte til et ønske om å etablere et forum hvor det er mulig å diskutere standardisering innen miljø, og EPDer for plastbedrifter. NCMT koordinerer forumet og inviterer til det første digitale møtet i løpet av våren. Alle medlemmer er velkomne til å delta i forumet, og interesserte kan kontakte Bie Andersen for å bli koblet på.
Dagen ble avsluttet med omvisning i Hallingplast, hvor vi fikk se produksjon av rør i ulike lengder og tykkelser, ekstruderingsanlegget, WOPAS-stolper og bedriftens tilpasning til bruk av internt resirkulert materiale.
Takk til Hallingplast for flott vertskap og omvisning, deltakerne for aktiv deltakelse og innledere for et godt utgangspunkt for diskusjoner. Vi ser frem til å skape flere møteplasser for gode diskussioner.